Så här går det till

 
Igår kväll kördes Tibelle till Helsingborgs Djursjukhus då CT-röntgen ska göras idag, tisdag. Givetvis är jag väldigt orolig, inte bara för vad resultatet ska ge utan även för själva undersökningen. Försöker peppa mig med att proceduren leds av Mads Kristoffersen som är europeisk specialist på kirurgi och före Tibelle har drygt 1000 hästar genomgått en CT-röntgen bara i Helsingborg.
 
Utöver den information jag fått från djursjukhuset har jag för att stilla min oro Googlat en del... På Hippsons webbplats hittade jag en text som skrivits av en veterinär som utbildar sig till hästspecialist och varit på studiebesök på djursjukhuset, vill du läsa hela artikeln så finns den här.
 
Så här funkar det. Hästen ska komma till djursjukhuset dagen/kvällen innan undersökningen för att hinna "landa". När det är dags för undersökning ges först lugnande och sedan sövs hästen. För att hästen ska lägga sig kontrollerat får den assistans av en flyttbar vägg och djurskötare som håller i linor i grimma och framför bogen. Hästen läggs på sidan och man börjar förbereda det området som ska undersökas. Hästen får samtidigt en tub i luftstrupen som den andas igenom under narkosen. Hästen hissas sedan upp i luften med en travers i taket och läggs på ett hydrauliskt bord som lätt kan förflyttas över golvet.
 
 
Det ben som ska undersökas placeras i kamerans ingångshål medan de andra benen binds upp. Bordet åker sedan fram och tillbaka så att benet kan föras genom maskinen. Själva skanningen tar ca 15 sekunder. Efter att man skannat benet en gång injiceras kontrastmedel i benet. Kontrastvätskan sprids via blodkärlen och gör att mjukdelar och brosk kan ses bättre. Med CT-röntgen visas alltså hela benet i olika skikt och man kan upptäcka små saker som inte kan ses vid vanlig röntgen eller ultraljud.
 
Bildkvalitén kan kontrolleras direkt under scanningens gång och kort efteråt. Så fort bilderna är ok körs hästen ut till uppvaket. Bilderna skickas till en bilddiagnostiker i USA och inom ett par dagar får man svar på vad som hittats.
 
När Tibelle är klar i eftermiddag kommer Martijn och hämtar henne och kör henne tillbaka hem till sig. Där får hon vara kvar till vi fått information om vad som är trasigt och det bestämts vad som ska göras. Förhoppningsvis har vi i slutet av veckan en plan för hur vi går vidare. Så har du lite tid över  de närmaste dagarna - håll en tumme och skicka en god tanke till fröken T och mig! 
 
UPPDATERAT: De ringde precis från djursjukhuset och Tibelle är vaken och allt hade gått bra! Tjoho!
 
/Sara

Ps. Översta bilden är fotad av Martijn och bilderna från undersökningen kommer från Izabella Gransweds artikel i Hippson