Sommaren är här!

Om jag hade tittat noga innan jag kastade mig i hade jag säkert sett ett och annat isflak guppa omkring i vattnet, för jäklar vad kallt det var! Men nu är första doppet taget och sommaren är här.
 
Midsommarfirandet avnjöts i stugan med stålande sol och dessutom myggfritt ända fram till kvällskvisten.
 
Innan firandet började åkte jag en sväng till Ruf och vi tog en stillsam tur tillsammans. Inte utan att jag undrar om midsommaraftonens gräs haft lite extra turbo i sig för igår, på midsommardagen, blev turen allt annat än stillsam. När nu liks Ruf bara ska skrittas tänkte jag att det var ett bra tillfälle att vänja honom vid öppet vatten. Han som bott hela sitt liv på landet har ju faktiskt aldrig sett vare sig havet eller ens en sjö.
 
Igår var det soligt, vindstilla och varmt så jag styrde ner mot sjön för att inleda övningarna med öppet vatten.
 
Idén som sådan var kanske inte så dum. Men det var ett synnerligen illa valt tillfälle, det var nämligen inte bara jag och Ruf som hittat till sjön, utan ungefär en miljard myggor!
 
Både jag och pållen fick smärre panik och gav snabbt upp tanken på ett stå och titta på vattnet. När vi sedan vände och skulle ta oss hemåt var det inga problem med framåtbjudningen om man säger så...
 
Efter den regniga och blöta våren verkar det som om myggorna haft väldigt många mysiga pölar med stillastående vatten att kläckas i och nu när värmen kommer så lever de verkligen loppan.
 
Jag tackar min lyckliga stjärna att bor precis vid havet och dessutom i stan - här är det så gott som myggfritt fastän det är varmt.
 
/Sara

Fiffigt värre

Veterinärens ordination till Ruf var två dagar i boxhage och därefter i stor hage, men utan att springa. Nog för att Ruf är lugn och snäll men helt säker på att han inte någon gång under dagen kommer att dra en repa i full galopp kan jag inte vara. Men att låta stackarn gå i boxhage hela sommaren utan att han faktiskt måste känns ju onödigt.
 
Så kom jag på ett gammalt knep - labyrinthagen! Efter att ha shoppat loss på Granngården blev det hagbygge. En lång men smal hage i den vanliga beteshagen fick det bli. För att han inte ska kunna dra på i full fart genom hela hagen satte vi med jämna avstånd upp staket tvärs över från ena långsidan nästan ända fram till den andra. Resultatet blev en typ av labyrint, modell större.
 
Tror att denna variant kan funka bra, han kan röra sig, beta och ha kontakt med sina kompisar men hålls ändå från att tok-springa. Imorgon testar vi och det blir spännande att se vad den gode Ruf tycker om denna uppfinning. Jag och Palle tyckte i alla fall att det var fiffigt värre!
 
/Sara

Tre av fyra

Så var veterinärbesöket avklarat. Ruf var som väntat lite halt både här och där. Faktiskt var han helt frisk på endast ett av fyra ben. Han reagerade vid  böjprov på höger bak samt på båda framkotorna och var även initialt halt vänster fram. Hältan beror mest troligt på att sten-trampet för åtta veckor sedan fortfarande spökar. 
 
Ett positivt besked var att de pålagringar han sedan tidigare har i kotlederna inte är aktiva och inte heller har förändrats alls. Vanligt på quarterhästar är cystor i bakknäna, men vi bjöds på ännu ett positivt besked då Rufs röntgenbilder inte visade något. Det var samtidigt det bekymmersamma - att bilderna inte visade något alls. För uppenbarligen har han ont och har inflammationer i lederna, men vi har inte en aning om varför.
 
Han behandlades därför på traditionellt vis och blev sprutad med cortison i de smärtande lederna och ska stå i box(-hage) i två dagar. Sedan blir det större hage och skritt 30 minuter om dagen fram till den 1 juli då det är dags för återbesök. 
 
Det är rätt troligt att han kommer att behöva sprutas igen, så minst en månads skrittande räknar jag med. Sedan får vi se.
 
Har vi turen på vår sida kommer det att räcka med två behandlingar för att få en frisk häst. Vill det sig illa så biter behandlingen inte alls, eller så drabbas han av samma sak igen så fort han åter tränas för fullt igen. Åt vilket håll det går är omöjligt att veta och jag lägger inte energi på att grubbla över det. Däremot hade jag verkligen önskat att vi hade kunnat lista ut vad som spökar i det där bakbenet...
 
/Sara