Hästjobb

Somliga påstår att ridning inte är en sport, för hästen gör ju allt jobbet. Alla som någon gång suttit till häst vet så klart att det inte ligger ett endaste havrekorn av sanning i det. Skulle man, mot förmodan, inte bli svettig av själva ridpasset finns det dessutom ett och annat som följer med hästlivet som nog kan ge hyfsat bra träning.
 
Som när det är dags att hämta hö. Av det stora lasset som vi i augusti baxade upp på loftet var det inte längre många balar kvar så i lördags fick vi åka och hämta mera. Denna gång hade vi inte lyxen att bonden kom med en färdigpackad vagn utan vi åkte till hans gård med varsin transport. Varje bal väger inte så mycket, men när man lyft in runt 50 balar i transporten och sedan plockat ur lika många från trakotorskopan och därefter prydligt burit dem till sin plats på loftet då vill jag lova att något gympass behövs inte den veckan. 
 
När bal-bärandet är klart och tröjan klibbar av svett mot ryggen går man inte, som på gymmet och tar en skön dusch, utan i bästa fall blir det en klunk vatten på väg för att hämta kärra, grep och spade. Det är dessvärre så att vartenda strå som man burit och släpat och sedan låtit sin fyrbenta vän väl smaka utan pardon kommer ut i andra änden. De fyrbenta har ju inte heller den goda smaken att lägga allt inne i boxen utan det hamnar lika många högar ute i hagen.
 
De senaste dagarna har vi begåvats med några pigga minusgrader vilket gjort att både mark och bajs har frusit. Inte frusit var för sig utan frusit ihop. Ännu funkar det med ett lätt knack med spaden så lossnar lortarna från marken, men vänta till i vinter och 30 minusgrader - då jäklar får man trimmade biceps!
 
När allt bajs till slut är uppkastat på gödselstacken ska vattenkaret fyllas. Lätt som en plätt på sommaren då det bara är att dra fram slangen, men inte lika roligt det mörka halvåret. Då är det bara att hämta skottkärran igen, köra in i stallet och fylla 20-litersdunken och sedan traska ut till hagen en vända eller två.
 
Om man har hästen inhyrd är det nu inte mycket jobb kvar innan man kan få sätta sig och vila (hrm) en stund på hästryggen - bara några höpåsar som ska packas och mathinkar att blanda. Har man eget stall har man säkert ytterligare minst en halv dags arbete kvar. Av egen erfarenhet vet jag att sannolikheten sedan är stor att man jobbat så hårt att hästen i månens sken får ett väldigt lätt arbetspass, eller kanske rent av får vila.
 
För en tid sedan snubblade jag över en bild som verkligen fick mig att fundera. Det sägs att hästar i jämförelse med människan har så liten hjärna och är så korkade. Jag undrar det jag.
 
 
/Sara