Som det ska va

I förra veckan hölls Grand Prix-tävlingar i Luleå. Tyvärr inte i någon ridsportgren utan i skridsko-åkning. En hel drös med snabbfotade holländare intog isbanan och det var mer tur än skicklighet att jag lyckades fånga några av dem på bild för attans vad fort de körde. Bilden togs i tisdags då det arrangerades en form av "öppet spår" där både elit och amatörer kunde vara med. Förhållandena var snudd på idealiska med perfekt is och klart väder.
 
Onsdag morgon klockan 9.00 gick startskottet till Grand Prix- tävlingen för elitåkarna. Precis just denna onsdag morgon tyckte vädergudarna att det var läge för ett practical joke och exakt fem minuter innan starten gick så började det snöa. Inte några stillsamma "locka-turister-till-Luleå-flingor" bjöds det på utan det riktigt dunsade ner snö, i full fart, på tvären. Det var verkligen synd om arrangörerna som slitit så hårt. Och ännu mer synd om åkarna som skulle åka TIO mil. När jag rastade hundarna på lunchen passade jag på att gå ner på isen för att få se lite av tävlingen och kan bara säga att det såg verkligen inte roligt ut för dem. Faktum var att det blåste och snöade så mycket att jag och hundarna fick traska upp på land för att inte blåsa bort. Insåg där och då att det inte bara är hästfolk som är slitvargar på riktigt. Skridskoåkarna är definitivt också ett släkte med ett väldigt tjockt pannben.
 
Snöandet och blåsandet fortsatte hela veckan men lagom till helgen vände vädret och äntligen, men ändå plötsligen, kom den mest efterlängtade säsongen här i norr - vårvintern! Sol, några minusgrader och massor med fluffig kritvit snö, det är svårslaget.
 
Precis som förra helgen blev det en tur till stugan. Denna gång var det betydligt svårare att ta sig nerför backen och väl ute på isen var det bara skidor som gällde. Som tur var fanns det ett skoterspår som vi kunde följa, annars hade nog inte vovvarnas korta ben orkat i den djupa snön.
 
När nyhetsflödet snudd på kokar över av all galenskap som pågår runt om i världen är det så skönt att för en stund bara få vara i känslan att allt är som det ska - med vårvinter, snö, sol och gnisslande pjäxor.
 
/Sara