Julen i sammandrag

 
När solen bara är vaken fyra timmar per dygn vill jag bara göra samma sak, landa i soffan, dra filten över huvudet och låta månen gå upp.
 
 Julledigheten var med andra ord väldigt efterlängtad.
 
Något julbak blev det inte i år. Glömde till och med att köpa de sedvanliga kola-snittarna. Men efter en plötsligt (och kortvarig) energi-kick skapades årets julgran.
 
Hade tänkt frångå traditionen och i år köpa en färdig julgrupp. Ändrade mig snabbt när jag såg prislappen på den julgrupp jag tyckte var fin - 685 kronor! Milde himmel. Även i år fick det med andra ord bli en hemmagjord variant.
 
Förutom att det är betydligt billigare, finns det ytterligare en stor fördel när man gjort kreationen själv - då hyacinterna börjar lukta apa är det plättlätt att rycka upp dem och sätta dit något som inte ger hela familjen huvudvärk.
 
Precis som traditionen bjuder för många hästmänniskor blev det en uteritt på julafton. Inte i ottan som förr i tiden utan först vid 10-tiden så vi fick komma ut i dagsljus. Det är ju ett lätt romantiskt skimmer över att ta ut hästen på en snöig galopp på julafton. I år blev det inte så mycket skimmer och Tibelle hamnade istället lååångt ner på favoritlistan. Vi var ju väldigt ensamma där ute på slingorna så jag passade på att galoppera i ett rejält tempo. När vi red som fortast och snön yrde om hovarna var hon bara tvungen att bli "rädd" för något i diket och kastade sig åt sidan. Det må väl vara hänt, men att hon sedan följde upp det hela med två rejäla bocksprång var inte populärt. Jag satt kvar, men blev arg som ett bi och Tibelle fick motionera betydligt mycket mer än vad normala julaftonsritter brukar bjuda på. Efter ett extra varv i full galopp flåsade hon friskt och skötte sig betydligt bättre.
 
Det är tur att fröken T har en snäll medryttare så att hon fick en julklapp ändå. Mycket stolt visade hon upp sin nya rosa Mulle-grimma. Just denna dag kändes det synnerligen passande med Mulle-tema.
 
/Sara
 
Ps. Det är klart att Tibelle fick både en extra morot och en rejäl ruska granris också. Är det julafton så är det. Även om man försöker lämpa av matte i snödrivan.