Ovanligheter

Det är ju många år sedan jag tillbringade så mycket tid på en stor ridanläggning som jag gör nu. Mycket är sig likt men somligt är nytt och lite ovant. Som att det i söndags kom en tjej i 10-års åldern med en grep i högsta hugg och frågade om hon fick hjälpa mig att mocka. Eller att en mamma kommer gåendes i stallgången för att hämta sin dotter - iklädd heltäckande slöja.   
 
Men det mest oväntade var ändå att jag i förra veckan upptäckte att det finns en häst på ridskolan som har Utrillo som morfar. Utrillo var när det begav sig en av de mest använda hingstarna i Sverige och hans gener finns i oändligt många halvblod. Men med tanke på att Utrillo föddes 1962 är det numera synnerligen ovanligt att hans namn syns på boxskyltarna. Efter lite slagningar i Blup-index visar det sig att Alerts mamma, Alexia, var född 1987och alltså 21 år då Alert föddes. Alert blev hennes sista avkomma då hon dog senare samma år.
 
Det knepiga i det hela är bara att olika källor hävdar att Utrillo togs ur avel (alternativt dog) 1984, vilket var tre år innan Alerts mamma föddes. Det är sannerligen en riktig ovanlighet!
 
Fast jag är lite lur på att någon av er som läser det här faktiskt vet hur det hänger ihop. Eller är det kanske så, hemska tanke, att allt som står på Internet inte är sant???
 
/Sara